Barcelona

5. 2. 2021 / 

Aktuality

Zahraničí

Barcelona v boji s Airbnb. Chce zakázat krátkodobé ubytování pro turisty

Zdroj: idnes.cz https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/barcelona-airbnb-ubytovani-turiste-regulace-zakaz.A210205_104154_eko-zahranicni_jla

V Barceloně se připravuje další regulace krátkodobého ubytování. Zdejší politici chtějí zakázat pronájem soukromých pokojů turistům na dobu kratší než 30 dní. Barcelona tím míří k nejtvrdšímu omezení služby Airbnb na světě.

Velká města v západní Evropě se čím dál více snaží regulovat krátkodobá ubytování pro turisty. Mezi ně patří i španělská Barcelona, kde pracují na dalším zákazu. Politici si od něj slibují větší ochranu dlouhodobého bydlení ve městě. Uvedl to server Bloomberg

Cestovní ruch byl v Barceloně před koronavirovou pandemií tak velký, že pronajímatelé často své byty nikomu jinému než turistům nenabízeli a to podle zdejší radnice mělo vést na trhu s bydlením k velkým problémům. Bytů k pronájmu byl nedostatek a nájemné v srdci města až neúměrně vysoké. Narušeny pak byly i sousedské vztahy.

Připravovaný balíček, který barcelonští politici považují za nutný, by měl těmto problémům předejít. Nově by tak vlastníci bytů či domů mohli své pokoje pronajmout turistům jen v případě, kdyby se jednalo o alespoň třicetidenní pobyt.

Podle společnosti Airbnb je skupina pronajímatelů nemovitostí v Barceloně velmi široká a mnozí nebudou tímto opatřením vůbec ovlivněni. K návrhu má však i výhrady. „Obáváme se, že tato pravidla mohou ublížit osobám, které se rozhodly některý ze svých volných pokojů sdílet s turisty. Přišly kvůli tomu o nemalý příjem do rozpočtu,“ uvedlo Airbnb ve svém prohlášení.

Ze strany veřejnosti se čeká podpora

Barcelona se snaží regulovat turistické ubytování už několik let a podobná opatření v boji s nadměrným turismem se dlouhodobě těší velké podpoře zdejších obyvatel. 

Od roku 2011 musí být pronajímatelé v Barceloně držiteli speciální licence, bez které nemohou své pokoje krátkodobě pronajímat. Vzhledem k tomu, že se situace s bydlením v Barceloně přesto příliš nepozvedla, rozhodlo se město od roku 2014 vydávání takových licencí značně omezit.

Od roku 2018 musí mít pronajímatelé i speciální systém, který sleduje případné porušování pravidel. Tato opatření podstatně znesnadnily majitelům bytů nelegální pronájem svých nemovitostí. 

V srpnu 2020 pak v Barceloně platil dočasný zákaz krátkodobého pronájmu ubytování pro turisty v soukromých pokojích. Nový návrh pak ale hovoří o zákazu trvalém. Pokud bude tato změna schválena, stane se Barcelona jedním z největších regulátorů turistického bydlení na světě.

AUTOR: jla

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *