dětské hřiště Petřín – u hladové zdi

Petřín – veřejná hřiště

Vrch Petřín spolu s proslulou rozhlednou patří k dominantám hlavního města. V zeleni na jeho úbočí leží pět dětských hřišť. Hezké je to u Hladové zdi kousek od rozhledny. Děti mohou zkusit dvě lanové pyramidy, trampolínu, houpací síť nebo kladinu. Hřiště pokrývá kačírek a leží mimo stín.

Největší hřiště se rozkládá na Újezdě, u dolní stanice lanové dráhy. Na přelomu let 2011 a 2012 prošlo kompletní rekonstrukcí. Najdete na něm kolem patnácti atrakcí, které jsou určené spíše pro mladší děti. Dominují houpadla, točidla a multifunkční sestavy (jedna z nich zpodobňuje lokomotivu). Na povrchu hřiště leží písek. V areálu, jenž je oplocen nízkým kovovým plotem, roste několik vzrostlých stromů, pod kterými lze posedět na velkých dřevěných lavicích. Jistě oceníte také dřevěné stoly, které na většině hřišť chybí. V areálu se nalézá ještě objekt správce s toaletami a pumpa.

Tři zbývající hřiště tolik atraktivní nejsou. Na hřišti ve Strahovské zahradě najdeme pouze několik starších prvků na udusané hlíně. Ve Strahovské zahradě ale vyvěrá pramen sira Nicholase Wintona (zachránil stovky českých dětí před smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech). Byl zde také založen Sad zachránců dětí.

Zajímavější, byť malinké, hřiště se nalézá pod Petřínskými terasami. Nabízí zvláštní atrakci – dvě prohnuté ocelové kolejnice s připevněnými skaty. Je odsud krásný výhled na Prahu. Na Petříně je velmi členitý terén, a proto ztížená orientace.

K cestě na hřiště můžete využít lanovku (jízdné jako v MHD). Počítejte ale s tím, že o víkendech a svátcích je u spodní stanice nutné vystát dlouhou frontu.

Doporučujeme.

Petřín, to je především rozhledna a zrcadlové bludiště, které by si děti neměly nechat ujít. Informace na: www.petrinska-rozhledna.cz/ a www.petrinska-rozhledna.cz/zrcadlove-bludiste/

Sociální zařízení: voda a WC pouze hřiště u dolní stanice lanovky.

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *